Medya Dijitalleştirme ve Koruma Laboratuvarı
Yakın geçmişimizin olaylarına ve olgularına dair video ve ses kayıtlarının pek çoğu, kaybolduklarında yeri dolduramayacak tarihsel, toplumsal ve kültürel öneme sahip içeriğin taşıyıcılığını yapar. Bu kayıtlar araştırma ve eğitim açısından da önemli birer kaynaktır. Günümüzde manyetik bantların ve film malzemesinin bozulması ya da teknolojik değişimden dolayı bu veriler geri getirilemez bir biçimde kitlesel olarak yok olma tehdidi altındadır. Bu tehditler mekanik (örn. deformasyon), kimyasal (örn. sirkeleşme) ve teknolojik eskime (oynatıcı cihazların ve taşıyıcı malzemenin üretimden ve kullanımdan kalkması) olarak sıralanabilir. Araştırmalar mevcut manyetik bant kayıtlarının korunabilmesi için geriye kalan sürenin son derece kısıtlı olduğunu göstermektedir.
Medya Dijitalleştirme ve Koruma Laboratuvarı, çeşitli formatlardaki muhtelif manyetik bant ve film şeridine kayıtlı görsel-işitsel malzemeyi dijitalleştirerek uzun dönemli korumaya ve işlemeye olanak sağlayan düşük maliyetli, sürdürülebilir, değişen koşullara uyarlanabilen, küçük ya da orta ölçekli dijitizasyon projelerine, temel video ve ses düzeltmeye yönelik çözümler sunabilen, eğitim çalışmalarında kullanılabilen, uygun bir çalışma istasyonuna sahip bir laboratuvar olarak tasarlandı. Amacı, yok olmakta olan analog medya içeriğini uzun dönemli koruma altına almak, bugün ve gelecekte erişilebilir kılmaktır.
Laboratuvarımızda okuyucu-kaydedici cihazı mevcut olup işlenebilen formatlar:
- Hi8
- Video8
- Betacam, Betacam SP ve türevleri
- VHS
- S-VHS
- VHS-C
- DVCAM
- MiniDV
- DVCPro
- Kompakt ses kaseti
- 8mm film
Eğer sizin de elinizde bu formatlarda kültürel, toplumsal öneme haiz olabileceğiniz düşündüğünüz, medya (audio-video) içeriği varsa bizimle irtibat kurarak dijitalleştirilmesini ve korunmasını sağlayabilirsiniz.