BAP119 Görsel-İşitsel Mirasın Dijitalleştirilmesi ve Sunumu
Media Preservation Lab
Destekleyen Kurum: Yaşar Üniversitesi
Yakın geçmişimizin olaylarına ve olgularına dair video ve ses kayıtlarının pek çoğu, kaybolduklarında yeri dolduramayacak tarihsel, toplumsal ve kültürel öneme sahip içeriğin taşıyıcılığını yapar. Bu kayıtlar araştırma ve eğitim açısından da önemli birer kaynaktır. Günümüzde manyetik bantların ve film malzemesinin bozulması ya da teknolojik değişimden dolayı bu veriler geri getirilemez bir biçimde kitlesel olarak yok olma tehdidi altındadır. Bu tehditler mekanik (örn. deformasyon), kimyasal (örn. sirkeleşme) ve teknolojik eskime (oynatıcı cihazların ve taşıyıcı malzemenin üretimden ve kullanımdan kalkması) olarak sıralanabilir. Araştırmalar mevcut manyetik bant kayıtlarının korunabilmesi için geriye kalan sürenin son derece kısıtlı olduğunu göstermektedir.
Görsel-İşitsel Mirasın Dijitalleştirilmesi ve Sunumu projesi, çeşitli formatlardaki muhtelif manyetik bant ve film şeridine kayıtlı görsel-işitsel malzemeyi dijitalleştirerek uzun dönemli korumaya ve işlemeye olanak sağlayan düşük maliyetli, sürdürülebilir, değişen koşullara uyarlanabilen, küçük ya da orta ölçekli dijitizasyon projelerine, temel video ve ses düzeltmeye yönelik çözümler sunabilen, eğitim çalışmalarında kullanılabilen, uygun bir çalışma istasyonuna sahip bir laboratuvar olarak tasarlandı. Amacı, yok olmakta olan analog medya içeriğini uzun dönemli koruma altına almak, bugün ve gelecekte erişilebilir kılmaktır.
Proje Yürütücüsü: Doç.Dr. Çağrı İnceoğlu
Proje Ekibi:
Proje Tarihi: Devam Ediyor
TÜBİTAK (Proje No: 220K145) Suriyeli Sığınmacılara İlişkin Haberler, Ağ Gündem Belirleme, Yönelim İhtiyacı ve Kamuoyu: Türkiye’den Bulgular
Destekleyen Kurum: TÜBİTAK ARDEB 3501, Kariyer Geliştirme Programı
Bu projenin amacı Suriyeli sığınmacılarla ilgili medyanın kamuoyu üzerinde bilişsel düzeydeki etkilerini araştırmaktır. Projenin ilk çıktısı iletişim ve gazetecilik alanın en yüksek etki faktörlü ve en eski hakemli bilimsel dergilerinden biri olan Journalism & Mass Communication Quarterly dergisinde yayımlanmıştır. Yayın künyesi: Melek, G. (2023). Examining the Role of Political Party Predispositions and Polarized Media on Network Agenda Setting: The Case of Syrian Refugees in Türkiye. Journalism & Mass Communication Quarterly. doi: 10.1177/10776990231211796
Proje Yürütücüsü/Ekibi: Doç. Dr. Gizem Melek
Proje Bursiyerleri: Kübra Geysi (Galatasaray Üniversitesi, Siyaset Bilimi YL Öğrencisi), Zeynep Nur Sarı (Sabancı Üniversitesi, Siyaset Bilimi YL Öğrencisi), Deniz Özyurt (ODTÜ, Sosyoloji Lisans öğrencisi)
Proje Tarihi: 1 Mayıs 2021 – 1 Aralık 2022
BAP108 Yeni Ekran, Yeni Dizi
Destekleyen Kurum: Yaşar Üniversitesi
Bu çalışmanın amacı yerli OTT (over-the-top) platformları (Blu TV, Puhu TV, Exxen ve Gain) tarafından üretilen yerli dizileri incelemektir. Üretim ilişkileri, izleyici pratikleri ve deneyimleri ile dizilerin biçim ve anlatı özellikleri belirlenmiş, bu platformların sektörde ne tür bir değişiklik yarattığı araştırılmış; bu değişiklik politik, ekonomik ve kültürel bağlamda tartışılmıştır.
Proje Yürütücüsü: Dr. Öğretim Üyesi Ürün Yıldıran Önk
Proje Ekibi: Dr. Öğretim Üyesi Ürün Yıldıran Önk, Dr. Öğr. Üyesi Burcu DABAK ÖZDEMİR
Proje Tarihi: 3 Mayıs 2021 – 3 Mayıs 2022
BAP094 When Polarized Media System Meets Pandemic: Mediated Pandemic Populism over COVID-19 Fundraising Campaigns in Turkey
Destekleyen Kurum: Yaşar Üniversitesi
Bu projenin amacı kutuplaşmış medya sistemlerinin küresel bir sağlık krizi sırasında bir siyasi anlaşmazlığa nasıl tepki verdiğini tespit etmektir. Projenin çıktısı olan yayın, dünyanın önde gelen siyasal iletişimcilerinden Jay G. Blumler ve Peter Val Aelst’in editörlüğünü yaptığı ve Routledge tarafından basılan kitapta yer almıştır. Yayın künyesi: Melek, G. & İşeri, E. (2021). When a Polarized Media System Meets a Pandemic: Framing the Political Discord over COVID-19 Aid Campaigns in Turkey. In P. Van Aelst & Jay G. Blumler (Eds), Political Communication in the Time of Coronavirus. (pp.136-154). New York, NY: Routledge.
Proje Yürütücüsü: Dr. Öğr. Üyesi Gizem Melek
Proje Araştırmacısı: Prof. Dr. Emre İşeri
Proje Bursiyerleri: Ecem Evrensel (YÜ Uluslararası İlişkiler YL öğrencisi), Ezgi Su Mete (YÜ Uluslararası İlişkiler Lisans öğrencisi)
Proje Tarihi: 4 Ağustos 2020 – 4 Şubat 2021
BAP073 İzmir’de Yerel Televizyon Yayıncılığı
Destekleyen Kurum: Yaşar Üniversitesi
Summary
Proje Yürütücüsü: Doç.Dr. Mahmut Çağrı İnceoğlu
Proje Ekibi: Doç.Dr. Mahmut Çağrı İnceoğlu
Proje Tarihi: 16.05.2019 – 16.05.2019
BAP046 Mektup: Belgesel Film
Destekleyen Kurum: Yaşar Üniversitesi
Proje Yürütücüsü: Prof. Dr. Dilek Kaya
Proje Ekibi:
Proje Tarihi: 27.10.2016 – 27.08.2017
BAP031 İzmir Sinema Kültürü Üzerine Bir Mikro Tarih Araştırması
Destekleyen Kurum: Yaşar Üniversitesi
Proje Yürütücüsü: Prof. Dr. Dilek Kaya
Proje Ekibi:
Proje Tarihi: 26.05.2016 – 26.02.2017
Evim, Yeni Evim
Yunanistan, Türkiye, Ürdün, Lübnan ve Filistin’den amatör ve profesyonel film yapımcıları, sığınmacıların yeni bir yurt arayışı ve yolculukları hakkında 10 belgesel film yapmak için bir araya geliyor! Detaylar için…
Sualtı Fotoğrafçılığı
Yrd. Doç. Dr. Çağrı İnceoğlu’nun proje yöneticiliğini yaptığı IPUP-Sualtı Fotoğrafçılığı Yoğun Programı Avrupa Komisyonu, LLP/ Erasmus, Intensive Programmes 2008 kapsamında 27 Haziran -11 Temmuz 2009 tarihinde gerçekleştirildi.
Proje komisyon tarafından 2009 yılında “Best Practice” ödülüne layık görüldü.